14.–26. maini võõrustab Eesti kolmes linnas U17 vanuseklassi neidude Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri. Sinisärkide kohtumistele saab kaasa elada ERR-i spordiportaali vahendusel.

Neidude U17 EM-finaalturniir on Euroopa naiste jalgpalli üks tänavusi tippsündmuseid. Eesti neidude koondis, kes osaleb seesugusel turniiril esimest korda, läheb alagrupi kohtumistes vastamisi Šveitsi, Saksamaa ja Hispaania eakaaslastega. Sinisärkide alagrupi kohtumistele saab kaasa elada tulles staadionile või jälgides kohtumisi ERRi spordiportaalis, kõikidest teistest finaalturniiri vastasseisudest vahendab otsepilti UEFA TV.

Neidude U17 EM-finaalturniiri ajakava:

A-alagrupp: Eesti, Hispaania, Saksamaa, Šveits
14. mai kell 13: Saksamaa – Hispaania, Kadrioru staadion (otsepilt: UEFA TV)
14. mai kell 19: Eesti – Šveits, A. Le Coq Arena (otsepilt: ERRi spordiportaal)
17. mai kell 17: Eesti – Saksamaa, Kadrioru staadion (otsepilt: ERRi spordiportaal)
17. mai kell 19: Hispaania – Šveits, A. Le Coq Arena (otsepilt: UEFA TV)
20. mai kell 17: Hispaania – Eesti, A. Le Coq Arena (otsepilt: ERRi spordiportaal)
20. mai kell 17: Šveits – Saksamaa, Kadrioru staadion (otsepilt: UEFA TV)

B-alagrupp: Rootsi, Poola, Inglismaa, Prantsusmaa
14. mai kell 13: Inglismaa – Poola, Võru staadion (otsepilt: UEFA TV)
14. mai kell 17: Rootsi – Prantsusmaa, Tartu Tamme staadion (otsepilt: UEFA TV)
17. mai kell 13: Poola – Prantsusmaa, Võru staadion (otsepilt: UEFA TV)
17. mai kell 19: Rootsi – Inglismaa, Tartu Tamme staadion (otsepilt: UEFA TV)
20. mai kell 13: Prantsusmaa – Inglismaa, Võru staadion (otsepilt: UEFA TV)
20. mai kell 13: Poola – Rootsi, Tartu Tamme staadion (otsepilt: UEFA TV)

23. mai kell 17: I poolfinaal, Kadrioru staadion (otsepilt: UEFA TV)
23. mai kell 19: II poolfinaal, A. Le Coq Arena (otsepilt: UEFA TV)

26. mai kell 19: finaal, A. Le Coq Arena (otsepilt: UEFA TV)

20 vutitegelast ja 20 mõtet: miks tasub koduõuel peetavast ajaloolisest jalgpallipeost osa võtta?

Kaheksa koondise osalusel toimuv neidude U17 EM-finaalturniir saab Tallinnas ja Võrus avapaugu juba pühapäeval. Soccernet.ee kogus kokku kohalike asjatundjate mõtted – miks tasub ajaloolisest vutipeost osa võtta? Spoiler – paratamatult poeb kerre tunne, et kes ilma jääb, see …

20 kohalikku asjatundjat vastasid kolmele küsimusele – miks vaatad ja soovitad vaadata EM-finaalturniiri, miks on oluline tribüünidele kaasa elama minna ning millisel mängijal ja koondisel soovitad silma peal hoida. Loos kaasa löönud kõrgelt hinnatud asjaarmastajad põimisid vastustesse nii oma kogemuse kui nägemuse, kinnitades, et tulemas on tõeliselt võimas jalgpallipidu.

Kairi Himanen (Saku Sportingu ja Eesti naiste koondise poolkaitsja)

“Jalgpall on emotsioon, nii mängijana kui ka tribüünil olles – see maagiline power ei jõua meieni jälgides mängu kodus diivanil. Me oleme saanud auväärse võimaluse korraldada suurturniiri ning kogu Eesti jalgpallipere ning ennekõike meie enda U17 tüdrukud on teinud meeletult tööd, et meid kõiki sellel turniiril väärikalt esindada.

Staadionile minnes on meie kõigi võimalus näidata tüdrukutele ja jalgpalliperele austust ja tänu kogu tehtud pingutuste eest. On aeg Euroopa jalgpallile näidata meie ühtset jalgpallikultuuri ning on aeg kinkida enda lähedastele staadionil kogetud võimsaid emotsioone! See on võit-võit olukord! Võidab emotsionaalselt nii tribüünil olija, kui ennekõike ka meie enda tüdrukud väljakul! Oleme üksteisele toeks ja teeme üheskoos ennast nähtavaks!

Iga rahvusvaheline turniir on piduaken, kus on võimalik hoida silma peal rahvusvahelisel tasemel. Suure tõenäosusega mängivad meie enda Eesti kodumurul mängijad, kes peatselt on kogu maailma naiste jalgpalli tipptase. Isiklikult soovitan hoida pilku peal ja maksimaalselt toetada ennekõike meie enda noori tüdrukuid, kellel on kogu jalgpalli teekond ja edu alles ees, kuid soovitan ka tutvuda Hispaania koondisega. Hispaanias mängib vägagi silmapaistev ründav poolkaitsja Victoria Lopez, kes on ühtlasi ka FC Barcelona esindusnaiskonna mängija, olles ise kõigest 16-aastane.”

Sergei Ivanov (Jõhvi FC Phoenixi juhatuse liige)

“Vaatan EM-finaalturniiri juba seetõttu, et see toimub meie riigis ning meie koondisesse kuulub Jõhvi Phoenixi kasvandik Karola Purgats. Tegemist on suure jalgpallipeoga – pole küsimustki, kas peaks mänge külastama! Peale Eesti koondise on põnev jälgida ka, kuidas mängib Hispaania.”

Martin Kaalma (Viimsi JK ja Eesti naiste koondise väravavahtide treener)

“Vaatan neidude U17 EM-finaalturniiri sellepärast, et näha, milline on hetkel Euroopa tippude tase ja milles jääme kõige rohkem alla teistele. Sellesama põhjuse pärast soovitan ka kõigil teistel mänge jälgida. Eriti tüdrukutel, kellel on soov jalgpalluriks saada, sest palju puudusi on võimalik likvideerida individuaalse tööga. Kindlasti soovitan minna mänge vaatama tribüünidele, et näha oma silmaga tulevasi staare ja olla Eesti tüdrukutele lisa jõuks tribüünidel! Jalgpalli mängitakse ju rahvale!”

 

Karolin Kaivoja (tippkohtunik)

 

“EM-finaalturniir on igal juhul üks suur jalgpallipidu, mis toob nii Põhja- kui ka Lõuna-Eestisse seda omamoodi erilist finaalturniiri atmosfääri, jalgpallisõpru ning Euroopa tüdrukute jalgpalli kõrgeimat taset. Üsna ainulaadne võimalus sellest siinsamas osa saada. Turniiri avamäng Saksamaa ja Hispaania neidude vahel pakub kindlasti üllatavalt põnevat ja ilusat jalgpalli. Nimesid tasub meelde jätta, sest nii mõnegi võib tulevikus naistejalgpallis ära tunda.

Uskuge või mitte, aga isegi kohtunikele, veel enam mängijatele, on elav ning rahvast täis tribüün motivatsioon ja vajalik kõdi südame all. Sinimustvalge tribüün on kindlasti ka oluline lisajõud meie tüdrukutele.”

Inna Kiss-Zlidnis (Ferencvarose kaitsja ja Eesti naiste koondise kapten)

“Näha noori sportlasi nende unistuste eest võitlemas on alati väga tore ja liigutav. Peale selle on kiiresti arenevas naiste jalgpalli maailmas juba noores eas tüdrukute oskused silmapaistavad ja pakuvad kindlasti huvi ja rõõmu pealtvaatajatele. Selline suur jalgpallisündmus on Eesti jaoks väga uhke asi.

Ma hoiaks silma peal Prantsusmaa ja Inglismaa koondistel. Need olid koondised, kes pakkusid mulle kõige rohkem huvi eelmisel aastal toimunud Euroopa meistrivõistlustel. Aga ka väiksemad jalgpalliriigid on võimelised pakkuma väga tugevat konkurentsi – loodan, et näeme ka mõningaid ettearvamatuid tulemusi.”

Kalmer Klettenberg (Paide Linnameeskonna naiste ja neidude jalgpalli koordinaator)

“Vaatan turniiri kindlasti sellepärast, et seal osalevad mängijad, kellega olen koondistes või klubitasandil kokku puutunud. Kuna olen teinud koostööd nii 2006 sünniaastaga tüdrukutega kui ka mitmete staff‘i liikmetega, siis on lihtsalt ka põnev näha, kuidas kõik sujuda ja toimida võiks.

Tahaks arvata, et Eesti kohtumistes on publiku tugi mitte 12., vaid isegi 13. mängija – tänu sellele suudavad mängijad teha rohkem, jõuda rohkem ja ka nautida rohkem. Abiks on iga silma- ja kätepaar. Olen kindel, et mängijad on suuteliselt ja valmis seda tuge võtma kui tuge, mitte kui survet, et kodupubliku ees peab tegema nii või nii. Kindlasti saab see mälestus, mis mängijatele jääb, olema kirjeldamatu.

Kindlasti soovitan silma peal hoida kapten Liisa Liimetsal. Juba 13-14-aastaselt oli näha, et temast tuleb liider nii koondises kui klubis. Liisast kiirgab sellist õiget energiat, tal on olemas nii fookus kui tahe. Karola Purgatsit nägin esimest korda 4-5 aasta eest ning juba siis sain aru, et temas on midagi väga-väga erilist. Karola paistab silma nii oma tehnika kui töömahuga. Silma võiksid paista ka Mia-Lisette Sarapik, Kätrin Välba, Aleksandra Kelli ja Anna-Mariin Juksar.

Arvan, et turniiri võitja tuleb Eesti alagrupist: Saksamaa ja Hispaania on favoriidid, on nad ju ka eelmise aasta finalistid. Olles Saksamaa jalgpalli ja kultuuriga lähemalt kokku puutunud ning teades, kuidas seal tööd tehakse, usun, et Saksa masinavärk liigub väga-väga võimsalt. Seetõttu on nad lihtsalt igal turniiril suurfavoriidi rollis

 

Karina Kork (JK Tabasalu ja Eesti naiste koondise väravavaht)

 

“Tipptasemel noorte jalgpall tuuakse meile koju kätte ja ma arvan, et see on väga hea põhjus, miks me peaksime jõudma staadionile. Kindlasti omadele kaasa elama, aga ka selleks, et näha, kus teised riigid on – ma usun, et tuleva kahe nädala jooksul näeme me Tallinnas, Tartus ja Võrus väljakul jooksmas tõelisi tulevikutegijaid – nii eestlaseid kui välismaalasi. Väljakule astuvad meie enda Eesti andekad noored, kohapeal neile kaasa elamine on privileeg, mida meil suurturniiridel tihti ei ole.

Lisaks Eesti koondisele tasub kindlasti kiigata iga koondise mänge. Kui nimeliselt välja tuua, siis Eesti koondisest tõstaksin esile väravaht Liisa Liimetsa, kes on väga andekas tulevikutegija ja Rootsi koondisest Vera Anderssoni, kes on viimase pooleteist aastaga teinud meeletu arenguhüppe.”

Indrek Käo (Põlva FC Lootose tegevjuht ja kaaspeatreener, Prantsusmaa koondise saatja)

“Soovitan võimalusel käia vaatamas nii palju mänge, kui saab, sest tänased noored jalgpallurid on 5-6 aasta pärast mängimas täiskasvanute koondistes, oma riigi tippliigades ja ehk ka näiteks Meistrite liigas. Mäletan väga selgelt, kuidas käisin 2012. aastal Tallinnas vaatamas noormeeste U19 finaalturniiri mänge. Teiste seas astusid väljakutele näiteks Harry Kane ja Paul Pogba, kes tänaseks on tõelised maailmatasemel mängumehed.

Kuna olen Prantsusmaa koondise saatja, siis loodan, et prantslased jõuavad nelja parema sekka – pole nad ju varem seda turniiri võitnud. Samas loodan väga, et tulebki uus võitja Saksamaa, Hispaania ja Poola kõrvale.”

Indrek Käo. Foto: Katariina Peetson / jalgpall.eeIndrek Käo. Foto: Katariina Peetson / jalgpall.ee

Carmen Kärg (JK Tallinna Kalevi noortetreener)

“Juba ainuüksi atmosfäär, mis staadionil tekib, on põhjuseks, miks minna tribüünidele. Lisaks tunnevad mängijad tuge ka väljaku kõrvalt. Oluline on ka see, et tribüünidel käies populariseerime naiste ja tüdrukute jalgpalli. See on ka hea võimalus jääda silma-kõrva nii klubide juhtkondadele kui sponsoritele. Eesti koondisest tasub kindlasti vaadata Karola Purgatsit. On imetlusväärne, kuidas ta suudab väljakul nii rahulikuks jäädes toimetada nii kvaliteetselt ja kiirelt.”

Jaanika Küttim (mängija ja treener)

“On huvitav ja põnev näha noorte talentide taset – nii vaimses, füüsilises kui ka tehnilistes elementides. Suurturniir annab võimaluse näha, milleks on noored valmis ja kuidas nad nii suurel turniiril pingele ja koormusele vastu peavad. Kes suudab mängu nautida ja kes kahjuks murdub. Loodan, et inimesed näevad, et uus generatsioon on päris hea ja see kandub edasi ka rahvuskoondisesse.”

Karin Lipstuhl (Pärnu JK Vapruse tegevjuht)

“Tüdrukute ja naiste sport, veel enam võistkonnasport, on paraku endiselt veel Eestis tagasihoidlikul tasemel, ent läbi keeruliste olude on just neiud need, kes pingutavad igapäevaselt enim selle nimel, et neidki märgataks ja toetataks. UEFA neidude U17 EM-finaalturniiri võõrustajana on meil suurepärane võimalus kohalikke tüdrukuid staadionitel motiveerida ja kaasa elamisega ergutada, et nende unistused jalgpallis realiseeruksid.

Ootan põnevusega turniiri, kuhu on külla oodata selliseid tugevaid jalgpalliriike nagu näiteks Inglismaa, Hispaania, Saksamaa ja Prantsusmaa, ent elan kaasa igale tüdrukule väljakul, treenerile pingil ja taustajõule telgitagustes, et turniir oleks meeldejääv ning sportlikult põnev kõigile asjaosalistele ja kaasaelajatele!”

Renate-Ly Mehevets (Tartu JK Tammeka ja Eesti naiste koondise poolkaitsja)

“Vaatan turniiri juba seetõttu, et Eestis ei ole ju veel nii ägedat ja suurt asja toimunud! Finaalturniir – see on ju see, millest kõik jalgpallurid tegelikult unistavad. Ning meie enda koondis on esindatud, me ju ei tea, kunas ja kas see üldse enam juhtub. Nii on meie toetus väga vajalik! Peale Eesti koondise mängude tasub jälgida ka kõiki muid matše, sest näed mängimas tulevikustaare siinsamas, oma kodulinnas. Peale Eesti koondise hoian silma peal ka Inglismaal.”

Maria Orav (JK Tallinna Kalevi kapten)

“Kui maailma paremik tuuakse koju kätte ja nende vastu läheb üks Eesti läbi aegade põnevaimaid noortekoondisi, siis mis vabandusi veel otsime? Staadionile tasub minna puhtalt seetõttu, et vaid seal on õige ambiance (tõlkes – atmosfäär)! Lisaks, kui su kaasmaalased 90 minutit sakslastega võidu peavad jooksma, siis mõned toetavad sõnad tribüünilt on vähim, mida teha saad, et panustada. Ilmataat andis kerge jume garantii ka.

Usun, et Liisa Liimetsal tuleb päris silmapaistev turniir. Peale selle, et ta on harvaesinev talent, eristub ta ka oma raudkülmade närvide poolest, mis on suurturniiri kontekstis väga oluline omadus. Kodumaalt kaugemale vaadates on raske ignoreerida maailmameister Hispaaniat ning juba Barcelona esinduses tegusid tegevat Vicky Lopezi.”

Brandon Paimal (suur vutifänn)

“Naiste jalgpall on globaalselt aina rohkem populaarust koguv ning viimastel aastatel on naiste jalgpalli harrastajate arv, vaatajanumbrid ja tähelepanu meeletult tõusnud. Naiste jalgpallis peitub tohutu potentsiaal. Näeme Eestis pallimas noori neide, kes teevad oma esimesi suuri samme täiskasvanute jalgpalli poole. Kõik koondised, kes siia on jõudnud, väärivad publiku toetust.

Jälgin eelkõige loomulikult Eesti koondist, kelle jaoks on see väga eriline, et koduväljakutel on võimalik sellisel turniiril mängida. Loomulikult on põnevad ka täiesti tippu kuuluvad Saksamaa ja Hispaania. Huviga jälgin ka Šveitsi koondise tegemisi – on äge, et meeste A-koondise peatreeneri Thomas Häberli tütar Eline Ruth Häberli on olnud ka osa sellest koondisest. See näitab, et töö, mida me ka siin kodukamaral naiste Meistriliigas teeme, liigub õiges suunas.”

Jana Pipar (Viimsi JK poolkaitsja ja fotograaf)

“Kuigi Eesti jalgpall on hiline areneja, siis ma arvan, et eriti suur samm on viimastel aastatel edasi tehtud just (naiste) noortekoondiste arengus, eelkõige seetõttu, et tüdrukud leiavad tee jalgpalli juurde varem. See turniir võiks olla teerajajaks ka Eesti jalgpalli edasisel teekonnal, näidates ära need kohad, millest meil hetkel veel puudu on ja kuhu suunas peaks liikuma. Eelkõige ootan sellelt turniirilt mängijate potentsiaali realiseerumist ja selle tasuks ka mõnda head või väga head tulemust, mis annaks tulevikuks noortele tüdrukutele veel rohkem põhjust ja motivatsiooni jalgpallis suuri asju korda saata.

Koondisel on vastas väga tugevad vastased ja paratamatult ei lähe Eesti ühelegi mängule vastu soosikuna – seetõttu on just eriti oluline toetada neid tribüünidel, sest usun, et iga toetaja annab tüdrukutele platsil jõudu juurde, et kõigile hambaid näidata, olenemata vastasest.”

Deniss Samoilov (FC Elva treener)

“Soovitan vaadata tütarlaste U17 EM-finaalturniiri, sest see on üks suur sündmus naiste jalgpallis, mis tuuakse otse meie silme ette. Meie tüdrukud saavad end proovile panna Euroopa tugevaimate mängijate vastu – sellest ei tohi ilma jääda! Pealtvaatajad, kes on kohale tulnud ning elavad kaasa igale õnnestumisele, on mängijatele kindlasti väga suureks abiks.

Kindlasti tasub silma peal hoida Eesti koondisel, sest seal mängivad mitmed tublid ja talendikad tüdrukud. Näiteks Mirtel Kalamees paistab silma oma töökusega ning vahel võib tunduda, et Eesti koondisel on 12 mängijat korraga väljakul! Muidugi tasub jälgida ka valitsevat meistrit – Saksamaad, sest nemad mängivad ka päris vingelt.”

Kaivo Sang (Tartu JK Tammeka treener)

“EM-finaalturniiri soovitan kõigil vaadata, sest sellist jalgpalli suursündmust meil siin liialt tihti ei toimu. Treenerina on hea meel seal ka igapäevaselt tuttavaid nägusid näha. Tribüünilt kaasaelamine on oluline, et saaksime üheskoos näidata, et edaspidi saab meil siin veel suuremaid ja võimsamaid turniire korraldada. Lisaks kulub meie tüdrukutele (ja miks mitte ka vastastele) igasugune toetus ära. Üheskoos oleme tugevamad. Ilmselgelt soovitan silma peal hoida meie enda Eesti tüdrukute koondisel. Usun, et tammeklased näitavad head minekud.”

Getriin Strigin (endine mängija ja koondislane, Inglismaa koondise saatja)

“Vahet ei ole, kui vana sa oled või millega hetkel tegeled, vaatad jalgpalli esimest korda või oled suur fänn, innukaid ja talendikaid noori jalgpallureid vaadates tuleb ka endale uut energiat juurde. Nähes, kuidas nad võitlevad ja endast igas olukorras parima annavad, ei anna alla – see on see, mida me kõik saame neilt noortelt õppida ja hiljem ise rakendada.

Kui oled lapsevanem, siis kindlasti haara oma poeg või tütar kaasa ja anna neile võimalus sporti live‘s näha ja sellele kaasa elada – see mälestus jääb neile pikaks ajaks meelde, uskuge mind. Tribüünilt saad kogemuse, mida läbi teleka ei ole lihtsalt võimalik saada. Oleme väike rahvas, on aeg kodust välja tulla ja meie tulevikule kaasa elada!

Soovitan silma peal hoida Eestil ja Inglismaal. Eestil seetõttu, et need tüdrukud on meie tulevik ja tore oleks neid ju lõpuks A-koondises näha ning toetada. Inglismaa puhul on teada, et nende naiste A-koondis on hetkel maailma tipus, julgen väita, et sellest U17 koondisest nii mõnigi jõuab sinna välja ja hakkab tegusid tegema.”

Kai-Riin Tomera (naiste koondise füsioterapeut)

“Vaatan kindlasti U17 EM-finaalturniiri. Elan sellele möllule kaasa, kuna neidude-naiste jalka on reaalselt nii äge! Neiud-naised on ikka megad sõdalased seal väljakul! On ka põnev jälgida, milline järelkasv on naistejalkasse tulemas. Tribüünidelt kaasaelamine on kindlasti oluline – noori tiivustab see, kui rahvale läheb korda nende pingutus ja sooritus. Kavatsen ka ise võimalusel kohapeal kaasa elada.”

Liisi Troska (EJL-i fotograaf)

“Suurturniir on koju kätte toodud, kus suurte jalgpalliriikide kõrval asub madistama ka meie oma Eesti, kelle jaoks on tegu esimese korraga, kui riigi neidude koondis osaleb mõnel UEFA finaalturniiril. Vinge ju!

Tribüünidele tasub minna seetõttu, et saada osa sellest melust ja atmosfäärist, mida üks hea mäng pakub. Teisalt ka selleks, et pakkuda meie neidudele koduseinte tuge. Aastate pärast on kindlasti põnev vaadata, et üks või teine mängija, keda meie väiksel Võru, Tartu või Tallinna staadionil näha sai, teeb tegusid juba suurtel areenidel.”

Lisa kommentaar