26.september kell 18, Viljandi kunstmuruväljak

JK Tulevik ja Suure-Jaani Unitedi ühendnaiskond –  FC Lootos

2 : 4 (1:3)

Peakohtunik: Mattias Daum, abikohtunikud: Karl Erik Valdisoo, Marko Uusküla.
Pealtvaatajaid: 39
Ilm: +16C, teisel poolajal kunstvalgus

väravad:
0:1 11`.Ave-Lii Laas
0:2 13`.Ave-Lii Laas
1:2 34`.Gerli Israel
1:3 52`.Ave-Lii Laas
2:3 54`.Gerli Israel
2:4 82`.Kristin Kukli

ÜN: Reti Talts, Sandra Liir, Samanta Uueda, Teisi Toomsalu, Anna-Liisa Joandi, Maria Soll, Maive Jürmann (60. Margret Talimaa), Katriin Kabanov (26. Gretel Tiivel), Mari-Liis Rikkinen, Katarina Põldur (68. Raneli Sonk), Gerli Israel.
Varus: Gretel Tiivel, Mia Maks, Margret Talimaa, Raneli Sonk.
Treener: Sergei Vassiljev

Lootos: 1-Karina Piirimaa, 7-Ave-Lii Laas, 8-Ita Lillo (90+1. 12-Ketlyn Metsmaa), 9-Karmen Piirimaa, 10-Kärt Hüdsi, 11-Anette Laureen Linnuste, 14-Lisethe Lanno, 20-Kristin Kukli, 21-Kati-Karoli Silla, 23-Indra Liz Nemvalts (90+1. 17-Marianne Veberson), 31-Katrin Piirimaa.
Varus: 12-Ketylin Metsmaa, 17-Marianne Veberson.
Treener: Kaido-Meinhard Kukli

Laupäeval, 26. septembril mängiti naiste Meistriliigas 15. vooru kohtumisi. Tegemist oli esimeste mängudega pärast liigatabeli poolitamist, kui omavahel hakkavad kohti jagama neli esimest ja neli alumist naiskonda. Allegrode esimeseks vastaseks oli pika nimega mulgimaa ühendnaiskond ja mäng toimus Viljandis. Taaskord oli naiskonnal koosseisuga probleeme ja erinevad kohustused sundisid eemale jääma Helene Lumi, Keidi Käisi, Imbi Hoopi. Jätkuvalt on “haiguslehel” Birgit Rammo ja Lisanne Tamm. Küll olid aga peale 3 kuulist “väliskomandeeringut” tagasi rivistuses võistkonna esikinnas Karina Piirimaa ja Aiki Suitsu lahkumisel ennast paremkaitses leidnud Katrin Piirimaa. Ette öeldult, siis Inglismaal veedetud aja jooksul ei olnud nende jalgpallioskused kaotsi läinud. Kapten Ave-Lii Laasi poolt enne mängu antud kommentaar, et paus on mõjunud võistkonnale hästi, sai täna ka kinnitust.
Hea algus
Hooaja jooksul kolmandat korda valges, võõrsil-vormis mänginud allegrod, kes esmakordselt said loosi tahtel avapoolajal rünnata järve poolset väravat, alustasid kohtumist energiliselt ja haarasid kohe initsiatiivi. 8.minutil teeniti esimene nurgalöök, mille andis Ita Lillo. Kati-Karoli Silla pealelöök läks õige pisut mööda. 11.minutil avas skoori võistkonna kapten Ave-Lii Laas, kes realiseeris Kärt Hüdsi antud söödu. Kärdi jaoks oli tegemist 50.mänguga esindusnaiskonna eest.  0:1 kaotusseisu jäämine oli kerget jalutuskäiku eeldanud vastastele korralikuks šokiks, mistõttu kaotati lihtsad pallid ja 13.minutil teenis Lootos teise nurgalöögi. Taas andis Lillo hea söödu ja kuigi Silla pealelöögi suutis väravavaht Talts tõrjuda, jõudis esimesena pallini Laas, lüües tabloole seisuks 0:2. Lühikese aja jooksul oli võimalus edunumbreid kasvatada Lillol ja Hüdsil, aga vastaste väravavaht seisis hästi. Kodunaiskond tuli mängu tagasi peale 26.minutil tehtud vahetust, kui Kabanovit asendas Tiivel. 34.minutil kandis surve ka vilja. Uueda poolt paremale, liini taha antud tsenderduse lõi võrku multitalent Gerli Israel. Head tööd tegi keskkaitsepaar Karmen Piirimaa- Lisethe Lanno, kes hoidsid äärekaitsjate Kati-Karoli Silla ja Katrin Piirimaaga koostöös kindlalt kaitse lukus.  Siiski järgnes häid momente mõlemale võistkonnale ja korra käis Laasi poolt 20-25 meetrilt teele saadetud pommlöök ka Tuleviku väravalatis, kuid põrkas sealt väljakule tagasi. Kohtunik lisas poolajale üle kolme minuti ja seisul 1:2 siirdusid võistkonnad vaheajale.
Teine poolaeg
Kohtumise teiseks poolajaks oli päike vajunud Lossimägede taha ja naistel tuli mängida üsna kehva kvaliteediga kunstvalguse toel. Taas alustasid poolaega aktiivsemalt allegrod. Kui 49.minutil ei tulnud kapten Laasi pealelöök veel välja nii nagu plaanitud, siis kolm minutit hiljem Reti Taltsi värava suunas teele saadetud pomm maandus täpselt lati alla, seisuks 1:3. Kübaratrikk oli Ave-Lii jaoks esimeseks Meistriliigas ja üldse kokku neljandaks (eelmised: 2016 Esiliigas JK Järvele, 2105 karikavõistlustel Paidele ja 2014 Teises liigas Kuusalu Kalevile). Viimase kübaratriki Meistriliigas oli teinud Kärt Hüdsi, kui kostitas 2018 aasta oktoobris Tilsi staadionil kolme väravaga Lasnamäe Ajaxit. Mängu võit oli aga veel kaugel ja juba järgmisel vasturünnakul tuli Karina Piirimaal teha supertõrje. Järgnenud nurgalöögi puhul unustati markeerimata Israel, kes peaga palli võrku lükkas, seisuks 2:3. Järgnes kodunaiskonna poolne, ligi veerand tundi kestnud surve, mille sisse mahtus kaks vahetust (Jürmann ja Põldur välja, Talimaa ja Sonk sisse). Karina Piirimaa väravale anti korralikku turmtuld ja teeniti mitmeid karistuslööke. Karina oli aga väravasuul kindlus ise. Ohtlikud kontrarünnakud tekkisid samuti allegrodel. Keskväljal tegi kõva tööd trio Kukli-Laas-Linnuste, kellel tuli kõvasti pingutada, et mulkide rünnakuindu maha võtta. Lootosel hakkas kohtumise lõpu eel korralikult tööle ka parem äär ja Silla-Nemvalts-Hüdsi rünakud olid üliohtlikud. 82.minutil saatis 20 meetrilt värava suunas palli teele Kristin Kukli . Nahkkera, mis sai väikese rikošeti kaitsja jalast, maandus võrgus. 2:4 lõpetas sisuliselt mängu. Lootos jõudis teha veel kaks vahetust kui esimesel üleminutil pääsesid platsile Keitlyn Metsmaa ja Marianne Veberson. Puhkama pääsesid Ita Lillo ja Indra-Liz Nemvalts. Seekord andis kohtunik vile kui kaks minutit olid napilt üle mängitud ja Lootos sai sügisringi tabelisse esimesed kolm punkti juurde lisada.

Järgmiseks vastaseks allegrodele on Tartu Tammeka, kellel täna tuli võõrsil alla vanduda seni võiduta olnud Nõmme Kaljule. 31. lõuna-eesti derby mängitakse 3.oktoobril kell 18, Lootospargis.

enne mängu …

Tabeli teises pooles käib võitlus kohtadele viiendast kuni kaheksandani ning esmalt lähevad kell 18.00 Viljandi kunstmuruväljakul vastamisi Tuleviku ja Suure-Jaani Unitedi ühendnaiskond ning Põlva Lootos. Tegemist on võrdsete heitlusega, sest seni on viiendal ja kuuendal kohal olevad võistkonnad kogunud 17 punkti. Omavahelistes mängudes on mõlemad kirja saanud ühe võidu. Edu on saatnud kodunaiskondi, kui Põlvas teenis Lootos 3:1 võidu ning ühendnaiskond alistas Viljandis vastased 3:0.

Lootose peatreener Kaido Kukli: „Meistriliiga tabel on pooleks jaotatud. Algavad mängud liigasse püsimajäämise nimel. Ühendnaiskond on kindlasti kodus mängu favoriit.”

Kapten Ave-Lii Laas: „Loodan, et väike paus mängude vahel on meile hästi mõjunud. Proovime anda endast parima!”

Naiste Meistriliiga 15. vooru kohtumised:

Laupäev, 26. september
kell 14.00 Tallinna FC Flora – Pärnu JK Vaprus (Lilleküla harjutusväljak I)
kell 18.00 JK Tallinna Kalev – Saku Sporting (Kalevi Keskstaadioni kunstmuruväljak), OTSE: Soccernet.ee
kell 18.00 JK Tulevik ja Suure-Jaani Unitedi ÜN – Põlva FC Lootos (Viljandi kunstmuruväljak)
kell 19.30 Nõmme Kalju FC – Tartu JK Tammeka (Hiiu kunstmurustaadion)

Lisa kommentaar