16.detsembril toimunud Põlva Maakonna Spordiliidu koosolekul valis juhatus 2019 Põlvamaa parimad sportlased.

2-15.detsembrini toimunud internetihääletusel hääletasid vastajad maakonna parimaks neiuks naiskonna ründaja Kärt Hüdsi, kes juhatuse lõpphääletusel jäi vaid ühe punktiga alla Johanna Laanojale. Oma kategoorias saavutasid teise koha Ave-Lii Laas (Aasta naine), Lootose naiskond (Aasta võistkond) ja Kaido-Meinhard Kukli (Aasta treener) . Oma panuse edukamate selgitamiseks andsid rahva e-hääletusel osalenud 319 inimest ja spordiliidu 9-liikmeline juhatus.

Kaheksa klubi poolt esitati üheksasse kategooriasse 33 kandidaati. Spordiaasta parimate väljaselgitamise süsteem: avaliku küsitluse (e-hääletuse)  tulemusel tekkinud paremusjärjestuse alusel kanti arvamuslehele igas kategoorias kolm kandidaati, juhatuse liikmed järjestasid samuti igas kategoorias kolm paremat. Esikoht andis 3 punkti, teine 2 punkti, kolmas 1 punkti.  Kümne ankeedi tulemuste põhjal selgus paremus. Parimate valimise juhend näeb ette, et kõige rohkem punkte kogunu tunnistatakse aasta sportlaseks /treeneriks/ võistkonnaks ning et punktide võrdsuse korral tunnistatakse aasta parimaks kandidaat, kes kogub enam paremaid kohapunkte.

Rahvahääletus ja lõplik tulemus ühtisid enamuses kategoorias, va noore neiu osas. Maksimaalseks punktisummaks, mida igas kategoorias oli võimalus koguda, oli 30. Maksimaalset punktisummat ei kogunud ükski kandidaat, suurim punktisumma, mis koguti, oli 28. Kõige tihedam konkurents oli meeste ja neidude kategooriates, kus paremust jäi lahutama 1 punkt.

Maakonna aasta parima meessportlase tiitli kuue kandidaadi hulgast pälvis tänavu Eesti käsipalli meistri-  ja karikavõistlustel Põlva Serviti meeskonna koosseisus esikoha saavutanud  Henri Sillaste.  Teisele kohale hääletati Raido Mitt (OK Põlva Kobras ), kes võrdväärselt hästi jookseb nii kaartiga kui kaartita ja kolmandale krossisõitja Andero Lusbo (Kogu Motoklubi).

Naistest oli esitatud kandidaate kolm. Eelmise aasta parima naissportlase tiitliga pärjatud Annika Rihma häältesaak andis talle ka sellel aastal võidu, järgnesid Ave-Liis Laas (Põlva Jalgpalliklubi Lootos) ja Birgit Russka (OK Põlva Kobras).

Aasta parimaks neidude arvestuses tunnistati orienteeruja Johanna Laanoja (OK Põlva Kobras). Talle järgnesid Kärt Hüdsi (Põlva Jalgpalliklubi Lootos) ja Karoli Villako (Spordiklubi Serviti).

Noormeestest tunnistati parimaks käsipallur Alfred Timmo. Esikolmikusse jõudsid veel maadleja Hanno Käärik (Põlva Maadlusklubi Lapiti) ning laskur Kristjan Koosapoeg (Põlva Laskespordiklubi).

Orienteerujate vahel pandi paika naisseenioride arvestus. Eelmise aasta parim Saima Värton (OK Põlva Kobras) edestas  klubikaaslannat Maret Vaherit nelja häälega. Võidu tõid selleaastased edukad tulemused rahvusvahelistel tiitlivõistlustel.

Aasta meesseenioride arvestuse edestas orienteeeruja Tõnu Nurm (OK Põlva Kobras) staažikat püssilaskurit Andres Hunti (Põlva Laskespordiklubi).

Aasta võistkond (väike) arvestuses hääletati võitjaks OK Põlva Kobras segasprindi teatejooksu võistkond koosseisus Liis Johanson, Raido Mitt, Martin Simpson, Annika Rihma. Järgnesid Spordiklubi Serviti paarissprindi naiskond (Karoli Villako, Johanna Treier) ning Põlva Laskespordiklubi püstoli trio ( Erki Sillakivi, Mihkel Kasemets, Kristjan Koosapoeg).

Aasta võistkond on Põlva Serviti käsipallimeeskond, kes saavutas tänavu esimese koha nii Eesti meistri- kui karikavõistlustel. Mainiks taas fakti, et aasta võistkond on Serviti käsipallimeeskond olnud aastast 1997, seega juba 23 aastat järjest. Hääletusel pakkus käsipalluritele konkurentsi Põlva Jalgpalliklubi Lootos naiskond.

Aasta treener on Kalmer Musting, kellel ette näidata oma hoolealuste erinevate vanuseklasside Eesti meistritiitlid. Talle järgnesid jalgpallitreener Kaido-Meinhard Kukli ning orienteerumistreener Nikolai Järveoja.

Perekond Johanson Kristi ja Urmas ning nende lapsed Lisette ja Roland tunnistati Põlva Maakonna Spordiliidu juhatuse poolt Põlvamaa 2019.aasta sportlikumaks perekonnaks. Aasta 2019 spordisõbra tiitliga tunnustatakse firmat MaratonSport OÜ.

Põlvamaa 2019.spordiaasta iga  kategooria  parimat autasustatakse Põlvamaa kultuuri- ja spordirahva ühisel tunnustamisüritusel, mis toimub 10.jaanuaril 2020.a. Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses.

Esmakordselt valiti ja tunnustati aasta parimat spordis 1964.aastal, mil osutus parimaks motosportlane Henn Aripmann. Parimat nais- ja meessportlast eraldi arvestuses hakati tunnustama aastal 1971. Alustatud traditsiooni on jätkatud, lisandunud on tunnustatavaid kategooriaid (Vt – http://www.polvamaa.ee/aasta-sportlane) ja nüüd ka laiendatud hääletajate ringi. Sportliku tulemuse ning  teistegi spordi juures oluliste nüansside (nt kuulumine rahvuskoondisesse, koht edetabelis, vm) märkamisele ja hindamisele  on läbi spordifännide hääletuse tunnustatud ka  sportlaste poolt pakutav emotsioon ja vaatemäng.

Täname kõiki Põlvamaa spordiaasta 2019 parimate valimisel osalenuid! E-hääletusel osalenute vahel väljareklaamitud spordiliidu särgi võitsid Andres Hellerma, Aimor Sarapik, Lennart Heinoja ja Keidi Käis; buff-mütside omanikud on Siim Salomon ja Herta Hiiend. Õnnitleme!

Lisa kommentaar